Tuesday, March 4, 2008

Ödestisdag

Det märks att det börjar bli vår, nu börjar nämligen vintersporterna att närma sig slutspel, vilket man redan är i när det gäller bandyn. Givetvis är det hockeyn som får störst uppmärksamhet, och även om debatten om vilken som är den största sporten i Sverige, så råder det ändå ingen tvekan om att intresset för hockeyn är stort i Sverige. Skulle man säga hur mycket pengar elitserielagen idag omsätter för kassörer på 80- och 90-talet så är jag rätt övertygad om att de skulle tro att man drev med dem.
Men framgången har också ett pris, ett pris i att trilla ur Elitserien och hamna i bakvattnet i Hockeyallsvenskan. Här är inkomsterna minimala och utgifterna stora, och dessutom är det tuffa matcher där de forna elitserielagen, oavsett trupper ska segra utan att anstränga sig nämnvärt. Det är nu dags för Elitserien 07/08 att ta fram vilka lag som dras ner i Kvalserien, och vilka som undviker den samma. I år har turen (eller kanske oturen) kommit till Luleå och Brynäs, två lag som iofs varit på dekis de senaste åren men ändå lyckats undvika detta spöke för alla Elitserielag.
Förloraren i kvalserien går en osäker framtid till mötes, och tvingas således börja om igen i Allsvenskan, onekligen ingen direkt framtidsvision för någon penningstinn kassör. Så ikväll gäller det, vinner Mora borta mot Brynäs så spelar både Luleå och Brynäs i Kvalserien, där man får möta bland annat Leksand, Malmö och Rögle. De två andra lagen bestäms efter ett kval mellan fyran, femman, sexan och sjuan i Allsvenskan.

Vid sidan av finalserien så är nog kampen runt strecken i slutomgångarna det som röner mest intresse. Men nu finns det tyvärr en rad krafter, bland annat inom klubbarna själva och – inte minst av allt – inom massmedia, som vill stänga denna möjlighet. Man vill ha en sluten serie, en serie likt NHL där klubbarna inte behöver oroa sig över att trilla ur, och där lagen i de lägre divisionerna är renodlade farmarklubbar till toppklubbarna och kan placera och ta spelare lite när de vill. Visserligen har utvecklingen mot detta system redan blivit verklighet i Sverige, flertalet av Elitserielagen har ofta rätt nära kontakter med flera Allsvenska lag dit man skickar spelare som anses vara talangfulla, men som av olika anledningar inte ses som riktigt färdiga för Elitserien.
Frågan är dock vad en stängd Elitserie skulle innebära för Allsvenskan som liga, möjligheten för de flesta lag att ta sig upp i en stängd Elitserie torde vara minimal. Speciellt om man nu, vilket är högst troligt om idén realiseras, kommer att ställa ytterligare krav på klubbens ekonomi och arenor. Den hockeydöd som spridit ut sig bland flera Allsvenska klubbar, och som nu tyvärr verkar skörda ytterligare ett offer i form av Hammarby hockey, kommer troligen med ett sådant förslag att förstärkas.

Jag vet att många ser fram emot en sådan utveckling, men jag gör det inte. Jag ser detta som ytterligare ett sätt att kommersialisera idrotten och föra den allt längre ifrån de krafter som faktiskt hyser ett äkta intresse för sporten. I allt högre och högre grad försöker såväl hockeyn, där utvecklingen kanske gått längst, och fotbollen att fjärma sig från de äkta supportrarna och närma sig en mer penningstinn och inkomstbringande publik. Problemet är bara att det är Sverige vi lever i, och att befolkningen trots allt är tämligen begränsad. Inte heller kan vi, som i Premier Leauge, förlita oss på stora mängder utländska turister som söker sig till de olika sporterna, jag har svårt att se att det utländska intresset för såväl Elitserien som Fotbollsallsvenskan kan vara allt annat än extremt minimalt.
Så frågan är då vem som ska gå på dessa idrotter och vilka som till slut är villiga att betala priset? Ja frågar du förespråkarna så verkar dessa tro att de flesta elitserieklubbar kommer ha små problem att skaka fram ny publik, men det tror inte jag ett dugg på. Snarare är risken att man fjärmar sig från den egentliga publiken, och att de när klubben har svårt att locka publik (då den hittat något mer intressant och vinnande koncept) när resultaten går dem emot. Ett lysande exempel på detta torde vara AIK Hockey som jagade bort Black Army, men som till slut fick krypa till korset när den nya publiken svek laget. Det räddade dock inte klubben som åkte ur Elitserien och sedan tvingades börja om i gärdsgårdsserien.

En annan fråga är förstås vilka lag som ska få vara med i denna liga, eftersom man kan anta att man kommer vara mer intresserad av det ekonomiska än sportsliga så kommer troligen eventuellt publikunderlag att vara viktigare än eventuella sportsliga framgångar. Konceptet är känt från NHL där lagen flyttar runt och runt och nya lag skapas i städer med stor publikpotential, sen spelar det mindre roll om publiken kan reglerna eller egentligen bryr sig huruvida det spelas hockey, amerikansk fotboll eller baseball.

När vi ändå är inne på USA så avgörs det troligen vem som kommer bli demokraternas presidentkandidat, och det är rätt troligt att anta att Barak Obama kommer bli segrare i denna ödestisdag…

No comments: