Tuesday, March 11, 2008

Listen very carefully, I shall say this only once

Kommer du ihåg den brittiska komediserien ’Allå, ’allå emliga armén? Inte, låt mig få friska upp ditt minne, det handlar om den runde och lite godtrogne René tillsammans med sin fru Edith driver ett café i det franska samhället Nouvion. Livet i det lilla samhället går sin gilla gång och Renés största problem är att hålla sina kärleksaffärer hemliga för sin fru, som trots att hon inte kan sjunga envisas med att underhålla caféets gäster och att svärmor inte avlidit. Låter det inte mysigt så säg?
Absolut, om det nu inte var för en sak, Nouvion är nämligen ockuperat av tyska soldater och den godtrogne René dras nu in i motståndsrörelsens försök att göra livet surt för de tyska soldaterna. Tyvärr för René så är de stationerade tyskarna mest intresserade av att plundra och undvika att skickas till Östfronten, och snart tvingas René hjälpa både motståndsrörelsen och tyskarna.

Serien kom 1982 och var en parodi på den idag troligen helt bortglömda serien ”Hemliga armén” som även den visades på svensk tv, men som aldrig fick samma kultstatus som ripoffen. Hur som helst så har nu den tyska tv-kanalen ProSiebenSat 1 valt att köpa in serien, som tidigare ”[…] inte ansetts lämpligt i Tyskland” enligt en talesman för BBC.
Ska bli intressant att se hur denna serie, som driver hejdlöst med såväl fransmän som tyskar, kommer slå i Tyskland och hur man ska lyckas föra över de ibland lysande accenterna till tyska.

Källor:

No comments: