Sunday, March 9, 2008

Förskola i blåsväder

Nästa torsdag (15 mars) kommer troligen de skandalomsusade Bismihaliförskolorna i Rinkeby och Tensta att bli av med såväl tillstånd som bidrag från Stockholms kommun. Orsaken är att ägaren till företaget Bismihali Förskolor AB har häktats för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, enligt åklagaren så har tiotals miljoner kronor förts ut ur landet till banker i bland annat Dubai och Djibouti. Vart pengarna sedan hamnat är ovisst, men troligen har pengarna använts till att finansiera islamistiska grupper i Somalia, delar av pengarna kan också – enligt åklagaren – hamnat i ägarens egna ficka.
När den kvarvarande styrelsen inte heller kunde förklara det ekonomiska läget och efter att utbildningsförvaltningen upptäckt att bokföringen för 2007 försvunnit så har man nu rekommenderat Stockholms stadshus att dra in bidragen till förskolorna. Rent praktiskt innebär detta att förskolorna helt enkelt tvingas stänga och barnen får söka sig till andra daghem.

För att försöka stoppa beslutet ordnades ett möte i Rinkebyskolan och styrelsemedlemmen Suzanne Holtzberger Anderlid säger till Svenska Dagbladet:
”När de här förskolorna startades så lyckades de få den somaliska gruppens förtroende. Alla känner sig trygga med att lämna barnen till oss. Vi jobbar hårt med tvåspråkigheten och har hjälpt dem in i samhällsstrukturen, säger Suzanne Holtzberg ­Anderlid.
 Med det här beslutet stängs de ute igen. Man tar bort föräldrarnas rätt att välja själva vem som ska ta hand om deras barn. Det kommer vi aldrig att acceptera.”
Ett kanske inte allt för underligt uttalande om det nu inte var för en sak, Holtzberger Anderlid är moderat, ett parti som under det senaste året gått hårt åt olika former av bidragsfusk som man från partihåll anser måste bestraffas. Här har alltså ägarinnan, även om det tydligen råder viss förvirring om vem som egentligen är företagets rätta ägare, inte bara slarvat med bokföringen, tiotals miljoner kronor har förskingrats och troligen hamnat i händerna på terrorister. Om nu det ska finnas någon form av nolltolerans mot bidragsfusk inom (de nya) Moderaterna (ironisk twist), så borde ju Holtzberger Anderlid i sann moderat anda välkomna utbildningsförvaltningens linje. Men icke sa Nicke, istället sällar sig människan till att försvara ett beteende som hennes parti inlett en veritabel häxjakt på.
Man kan ju verkligen fråga sig hur Holtzberger Anderlid tänker, och hur detta nu rimmar med (de nya) Moderaternas linje i frågan. Kanske dags för statsministern och partiledaren Fredrik Reinfeldt att plocka fram partipiskan och jaga in Holtzberger Anderlid i partifållan i frågan… Men oavsett hennes partitillhörighet så är hennes uttalande djupt oroande, inte minst för att hon bagatelliserar ett utstuderat bidragsfusk av skattemedel, något som annars ses av hennes partikamrater som ett brott värre än något annat.
Hennes uttalande om att utbildningsförvaltningens förväntade beslut på något sätt inskränker det personliga valet finner jag skrattretande. Ska inte kommunala och statliga förvaltningar har rätt att ta ifrån personer, eller i detta fall företag, bidrag som skett på felaktiga grunder eller där det förmodas att pengarna inte alls gått till vad de skulle gå till. I min värld är det alldeles uppenbart att så är fallet, har du inte gjort rätt för dina bidrag ska dessa dras in och de pengar som betalts ut ska betalas tillbaka.

Skolborgarrådet i Stockholm Lotta Edholm (fp) svarar dock på kritiken och säger:
”Det här är en extremt ovanlig åtgärd som vi tvingas ta till, men det är helt enkelt för många och för stora fel med ekonomin. Dessutom finns det oklarheter kring vem som är ägare. Och då går det inte att se mellan fingrarna. Det är ju skattemedel vi talar om här[…]”

Nu är det dock inte första gången förskoleverksamheten i Stockholmsförorten är i blåsväder, utan man har sedan länge fört en tvist mot Kommunal som anklagar företaget för ha avskedat folk utan grund. I somras avskedades 17 personer från företaget, och några av dessa har nu vänt sig till facket för att få rätt och få ersättning. Tom Jansson på Kommunal i Stockholms län säger också att det inte ”[…]för någon av de här tolv medlemmarna har pensionsavgifter betalats in”.
Nu är det dock inte bara facket som kritiserat företaget, även föräldrar till barn på förskolorna har protesterat. Enligt Abdirisak Aden vice ordförande i Svensk-somaliska riksförbundet har flera föräldrar även fört fram kritik:
”Fem till tio föräldrar har kontaktat oss under hösten. Flera har valt att flytta sina barn till andra förskolor.”

Hur man nu än vrider och vänder på det hela så är det förstås så att något är sjukt i företaget, och att utbildningsförvaltningen – även om man nu agerat alldeles för sent – har alldeles rätt i sin slutsats. Det är förstås inte acceptabelt, oavsett omfattningen, att skattebetalarnas surt förvärvade pengar ska användas till att bekosta terrorister och villainköp. Jag misstänker snart att personer som Hotlzberger Anderlid snart kommer plocka fram ”rasistkortet” och anklaga de inblandade för att vara rasister och nazister, något som bara ytterligare lär urholka ordens egentliga betydelse.
Nåväl, det sista ordet är väl inte sagt i frågan, även om jag antar att vinnarna i frågan endast kommer att återfinnas i ett parti de flesta riksdagspartier inte skulle vilja röra vid ens med en två meter lång tång…

Källor:
Föräldrar i protest mot stängning
Miljoner försvann från dagis
Misstänkt förskolechef sparkade 17 anställda

No comments: