Wednesday, March 19, 2008

Tippa allsvenskan ett omöjligt uppdrag…

Faktiskt måste jag säga att årets upplaga av Allsvenskan är helt omöjlig att tippa, med undantag för Hammarbys värvning av Rami Shaaban så är det rätt ont om spektakulära värvningar. Detta gör också att det saknas, anser jag, någon klar guldfavorit, som på förhand kan utnämnas till storfavorit, och som i sedvanlig stil misslyckas att infria alla förväntningar. Nåväl, här kommer mitt försök i alla fall…

1. Elfsborg – Ett av allsvenskans kanske mest namnkunniga lag misslyckades förra året, men i år slipper boråslaget spel i Europacuper och kan helt koncentrera sig på Allsvenskan. Även om klubben möjligtvis kommer bli av med någon spelare under sommarens transferfönster känns truppen ändå förhållandevis stark.
2. Kalmar FF – Gjorde en braksuccé förra året och kom på en mycket imponerande andra plats, laget är näst intill intakt och har spetsats med nya brasilianska nyförvärv. Dock tror jag att spel i Europa kommer ta ut sin rätt och klubben får troligen vänta ytterligare en säsong på att vinna Allsvenskan.
3. Djurgårdens IF – Trots en helt okänd tränare gjorde Djurgården en hyfsad säsong, men det kändes dock som om det var långt till det material och spel som laget hade under sina guldår. Även i år lär laget vara med och slåss i toppen av serien, men det känns ändå som om laget måste höja sig rejält om man ska ta första platsen.
4. IFK Göteborg – Förra årets mästare lär, i sedvanlig stil, inte kunna försvara sin titel, som vanligt brukar spel i Europacuperna sätta krokben för den försvarande mästaren. Dock har IFK, även om det tar emot, en intressant trupp som troligen likt Djurgården lär vara med och slåss i toppen. Tyvärr för göteborgarna lär spelet i Europacuperna tära hårt på truppen, något som kommer synas i slutet av serien.
5. AIK – Pressen är alltid stor i AIK, något som många tränare, spelare och ordföranden fått känna på, förra året var förväntningarna hos solnaklubbens fans stora, men trots en hyfsad insats räckte det inte riktigt hela vägen. I år verkar kraven något mer realistiska, även om den evige talangen Bojan Djordjic värvats så lär inte det räcka till i slutstriden.
6. Hammarby IF – I sedvanlig ordning strulade det rejält i Söderklubben, var det inte trassel på läktarna så var det målvakter som gick sönder i tid och otid. Stora – allt för stora visade det sig – förväntningar på det amerikanska löftet Charlie Davies infriades inte och det blev en sjätteplats till slut. I år har Bajen gjort säsongens värvning i form av landslagskeepern Rami Shaaban, något som kunde genomföras efter att man lånat ut mittfältsgiganten Eugren. I år blir det inget guldfirande på Söder heller, men laget har potential även om anfallet måste klicka och Davies måste utnyttja sina lägen.
7. Helsingborgs IF – Förra årets stora guldfavorit floppade rejält, och även om laget tog sig oväntat långt i Europacupspelet har det stormat rejält i klubben, något som till ledde till att tränaren avgick. Även om förväntningarna i år är lägre, och kanske mer realistiska, så känns inte HeIF som något guldlag, interna strul brukar till slut avspeglas i resultatet.
8. Malmö FF – Guldfavorit som vanligt misslyckades, precis som sina skånska kollegor blev förra säsongen en stor missräkning. Trots ny tränare är det tveksamt om det hjälper, Malmö är visserligen (i alla fall på pappret) alldeles för bra för att dras ner i bottenstriden men det är något som saknas för att riktigt vara ett topplag.
9. Halmstad BK – Gjorde en helt ok säsong med tanke på förutsättningarna, som vanligt är intresset för laget utanför stadens gränser obefintligt och någon som helst organiserad klackverksamhet lyser med sin totala frånvaro. Trots att laget har ett av Sveriges mest välfyllda bankkonton så är värvningarna ofta i lågbudget klass, men vad gör det, laget brukar ändå göra bra ifrån sig.
10. Gefle IF – Gästrikarna chockade ett tag fotbollssverige när man under våren blev – om än en dag – serieledare och nyförvärvet Johan Oremo blev helt plötsligt hela den svenska journalistkårens nya gullegris. Precis som Halmstad värvar Gefle helst i sitt närområde och det är sällan frågan om några dyra investeringar, förlorade förra året sin utan tvekan bästa spelare i Rene Makondele men det lär knappast märkas.
11. Örebro SK – Trots enorma förväntningar från hemmapubliken höll sejouren i högsta serien på att ta slut efter endast en säsong. Precis som i HeIF var förra säsongen otroligt strulig med tränarbyte och internt tjafs, i år är troligen förväntningarna något mer realistiska men det lär knappast hjälpa. Närkingarna lär dock få fortsätta slåss i botten…
12. IFK Norrköping – Av nykomlingarna är förstås IFK Norrköping det mest intressanta och klassiska laget, och även om man vann Superettan så är det en enorm skillnad (fråga bara ÖSK) mellan de båda divisionerna. I likhet med ÖSK förra året är förväntningarna på hemmaplan enorma, men i realiteten får laget slåss för att undvika nedflyttning och/eller kval. Hur som helst är det otroligt skoj att ett klassiskt allsvenskt lag är tillbaka, och bortamatcherna i Norrköping brukar vanligtvis vara sköna bortaresor…
13. Trelleborgs FF – Skåningarna överlevde förra säsongen med bättre målskillnad och även i år får publiken på Tjångavallen se laget slåss i botten. Även om jag tror att de båda bottenlagen inte kommer hota TFF i någon större grad lär klubben få slåss hårt för att undvika kvalspel, men i slutändan lär man ändå lyckas…till alla klubbekonomers stora sorg…
14. Gais – Göteborgarna har allt sedan återkomsten harvat runt i bottenträsket, men nu är frågan om inte klubbens allsvenska sejour börjar lida mot sitt slut. Laget kommer få slåss med näbbar och klor för att undvika nedflyttning och frågan är om kvalspel räddar kvar klubben, jag är inte så säker…
15. GIF Sundsvall – Norrlandsfönstret har återigen öppnats på vid gavel i och med medelpadingarnas återkomst till Allsvenskan, men tyvärr lär det inte bli vidöppet speciellt länge. Giffarna lär med största sannolikhet göra Ljungskile sällskap i att återvända till Superettan efter en säsong i Allsvenskan…
16. Ljungskile – Förra säsongens överraskningslag gick hela vägen och är, tyvärr, tillbaka i Allsvenskan. Laget har satsat på i princip helt okända kort och en rad ratade spelare, lär knappast hjälpa och klubben kommer vara fast parkerad i botten av serien ända från starten.

No comments: