Monday, February 25, 2008

Fortsatta strider i norra Irak

Under helgen, som tyvärr har inneburit lite annat att göra än att glo på datorn, så har den turkiska offensiven i norra Irak fortsatt. Under söndagen kom oroväckande nyheter om att striderna har intensifierats, något som fått såväl USA, den irakiska och kurdiska regeringen att protestera.
Enligt turkiska källor har 15 turkiska soldater dödats, men PKK källor anger de turkiska förlusterna till 22 man och en helikopter. Senare under dagen så bekräftade turkiska källor att en helikopter störtat, men att omständigheterna än så länge inte är kända. Det är dock inte helt omöjligt att PKK:s påstående stämmer, men med tanke på de förhållanden som råder i regionen kan förstås också helikoptern ha kraschat av andra orsaker.

Det allt mer spända läget har dock gjort att såväl USA, den irakiska och kurdiska regeringen har protesterat. För även om USA uppenbarligen känt till – och godkänt - operationen inne i Kurdistan, är det ett känsligt ämne på grund av USA kopplingar till såväl irakierna, kurderna och turkarna. Och även om den kurdiska regeringen sagt att man inte stödjer PKK, så kan man anta att det vore en mardröm om de kurdiska miliserna och turkiska förband drabbar samman.
Samtidigt som striderna rasar i norra Irak så har den irakiska regeringen vädjat till Turkiet om återhållsamhet. En irakisk regeringstalesman sa att såväl presidenten Jalal Talabani och premiärministern Nouri Maliki varit i kontakt med Ankara och framfört sina åsikter.
”Vi förstår vilket hot Turkiet står inför, men militära operationer löser inte Turkiets problem med PKK”, konstaterade presstalesmannen.

I det självstyrande Kurdistan var dock tonläget något mer uppskruvat och Massoud Barzani, den kurdiske presidenten, har protesterat och lovat att kurderna ska ”ståndaktigt bemöta den turkiska aggressionen". För även om Barzani sagt att man stödjer kampen mot PKK, så är varken han eller kurderna dummare än att de inser att den turkiska aktionen också ska ses som en varning från turkiskt håll om att man kan göra lite som man vill.
I ett försök att lugna ner känslorna har nu den amerikanske utrikesministern Robert Green manat Turkiet att aktionen ska bli så kortvarig som möjligt. Han påpekade också ”att militära anfall inte är tillräckliga för att få ett slut på kurdproblemet i Turkiet. Det krävs också politiska och ekonomiska åtgärder för att dra undan stödet för PKK”.

Men vid sidan av oron för ytterligare oroligheter i Irak, så pekar också vissa på att Turkiets angrepp kan få obehagliga konsekvenser även för dem. PKK:s ledning har uppmanat kurder i de turkiska städerna att förena sig med PKK:s kamp, och det är inte helt otänkbart att konflikten nu sätter sitt avtryck även inne i Turkiet. Enligt nyhetsbyrån Firat har Bahoz Erdal (PKK:s befälhavare i Irak) uppmanat kurder i Turkiet att "bränna hundratals bilar varje natt", han lär också sagt:
"Om de vill krossa oss så måste våra unga göra städerna obeboeliga.
Vi är inte emot det turkiska folket, men detta är krigets verklighet.
Kurdistans gerilla är inte bara 7 000 eller 10 000, de är hundratusentals."


Källor:
Många döda i kurd-turkiska strider (DN)
Många döda i kurd-turkiska strider (SvD)

No comments: