I dagens Svenska Dagbladet kan man i artikeln "Svenska väljare okunniga" läsa att kunskapen om vem som är vem i svensk politik bara blir sämre och sämre. Jag är förstås inte speciellt förvånad, i dagens samhälle där seriös nyhetsbevakning allt mer och mer får stå i skuggan av "skvallerjournalistik". Att då den yngre generationen i allt högre grad uppvisar usla siffror är således inte heller speciellt oväntat, jag hade faktiskt varit förvånad om undersökningen visat på det motsatta.
Som en orsak säger Henrik Oscarsson (en av de ansvariga för undersökningen som genomfördes på Göteborgs Universitet) att "Det har blivit lättare att välja bort nyheter och samhällsprogram. Man ser hellre Antikrundan än senaste nytt i nyhetsväg". En annan förklaring ger Leif Alsheimer (debattör, föreläsare och författare till boken Bildningsresan), han menar att "Dagens undervisning går bara ut på massproduktion för yrkeslivet – att lära sig så mycket som möjligt om så lite som möjligt. Elever och studenter får aldrig lära sig att resonera och sätta saker och ting i stora sammanhang".
Men frågan är om det är så lätt att bara skylla på att mediabruset blivit större, eller undermålig undervisning. Jag personligen tror att orsaken ligger i att massmedia i allt högre grad faktiskt inriktar sig på att förmedla skvaller än att rapportera om seriösa nyheter. Jag är tämligen övertygad om att fler unga vet vem Marie Picasso är än vem som är Sveriges justistieminister. I ett samhälle där personer som Linda Rosing (som tack och lov äntligen verkar försvunnit från tidningarnas löpsedlar) får stora rubriker på grund av att hon knarkat på Stureplan (vilken otrolig nyhet att det förekommer knark på Stureplan) eller där tv och tidningar slaviskt följer tv-program som "Big Brother" och så vidare, så finner jag inte de bristande kunskaperna speciellt förvånande.
Det är kanske dags att massmedia börjar en självransakan och tittar över vilka nyheter man verkligen förmedlar. Alsenheimer avslutar artikeln med att säga:
"Bildning är central för vår utveckling och demokrati. Slösar vi med det är vi illa ute."
Givetvis har han rätt, men problemet är bara att vi redan slösat bort den, skola, massmedia och - i det långa loppet - vi själva har valt att istället för en seriös journalistik hänge oss åt trivialiteter och meningslösheter...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment