Efter år av väntan och längtan så förklarade sig Kosovo sig självständigt från Serbien, och EU står nu inför sin största utrikespolitiska kris sedan inbördeskriget i Jugoslavien.
"Från och med idag är Kosovo stolt, självständigt och fritt" sa Hashim Thaci (Kosovos regerinschef) och med de orden så fick Europa tillökning, något som både risats och rosats. Frågan är dock när och hur baksmällan kommer, för vi talar om ett land som mer eller mindre styrs av EU och vars enda egentliga inkomstkäll (vid sidan av organiserad brottslighet då) är bidrag från EU. Kosovo har idag en öppen arbestlöshet på 43% och är ett land där drygt 45% av befolkningen lever enligt Världsbankens defintion under fattigdomsgränsen. Även om landet tydligen är i besittning av värdefulla mineraler, så är det rätt tveksamt om det kan rädda ett lag där strömmen med lite jämna och ojämna mellanrum går i huvudstaden Pristina.
Men nu är det förstås inte bara de ekonomiska problemen med det nya landet, självständighetsförklaringen har återigen visat på det faktum att Ryssland i allt högre grad nu fjärmar sig från Västeuropa och USA. Även om Ryssland tidigare tagit ställning, av historiska orsaker, för Serbien är inget nytt, men för första gången på nästan 20 år är det nu ett ryskt ställningstagande med någon form av pondus. Ryssland idag är ett land på uppgång, under Putins ledning och stigande oljepriser, har Ryssland återfått mycket av det stukade självförtroende man led av under Jeltsin. Även om Ryssland förstås inte kommer gå i krig för att bevara Status Quo, så kommer förstås Ryssland att på alla sätt försöka försvåra Kosovos försök att vinna internationell status.
Vi kan gott anta att Ryssland - som medlem i Säkerhetsrådet - inte kommer rösta för att Kosovo ska få fullvärdigt medlemsskap, vilket gör att vi riskerar att få ett europeiskt svar på Taiwan. Problemet är dock inte helt enkelt, EU:s ständiga expansion har nu gjort att unionen nu mer eller mindre gränsar till Ryssland och Ryssland har tidigare visat visst missnöje med vad de anser vara intrång från EU i deras intressesfär, bl.a. Ukraina och Vitryssland. För Ryssland finns dock möjligheten utnyttja situationen och propagera för att den ryska minoriteten i Georgien ska få ett eget land.
Men åter till Kosovo, för nu är som sagt landet självständigt och nu ställs EU inför ett enormt arbete, vilket inte bara inskränker sig till att försöka skapa en fungerande statsapparat. Det gäller också att bekämpa den otroliga korruption som genomsyrar landet, och som i många fall faktiskt härrör direkt från FN och EU och skapa ett samhälle där 43% inte är öppet arbetslösa. Riktigt hur EU, som troligen som vanligt kommer vara internt splittrad och förvirrad, ska lösa återstår att se. För tillfället ser jag dock att Kosovo under en obestämd tid kommer bli EU:s lilla gökunge...
No comments:
Post a Comment