Wednesday, February 27, 2008

Problemen hopar sig i Irak

Ironiskt nog när USA:s närvaro och policy i Irak verkar bära frukt, så möts man nu av nästa motgång. För även om USA uppenbarligen godkänt Turkiets operation mot PKK, så verkar man onekligen blivit tagna på sängen av den kurdiska reaktionen på Turkiets aktivitet i norra Irak. Inte nog med att kurderna reagerat starkt, även den irakiska regeringen har protesterat, och i tisdags sa en irakisk regeringstalesman att:
”Regeringen understryker att ensidigt militärt agerande inte är acceptabelt
och hotar de goda relationerna mellan de båda grannarna”.
Tillsammans med tidigare uttalanden så kan man nu ana en viss irritation över Turkiets agerande, och att man är såväl oroade som irriterade över den turkiska invasionen.

Men om avståndstagandet i Bagdad är starkt, så är förstås avståndstagandet långt större från Iraks kurder, som enligt källor har sänt delar ur den kurdiska milisen norrut. För även om Turkiet påstår att angreppet endast handlar om ett militärt försök att slå ut, eller i alla fall skada PKK, så finns det här en dold agenda. För Turkiet är det mer eller mindre självständiga irakiska Kurdistan en oroande utveckling, och nu ryktas det om att gränsstaden Kirkuks framtid snart ska avgöras. Skulle Kurdistan få tillgång till denna stad, vilket mycket talar för, så är det inte helt omöjligt att kurdernas möjligheter att föra en ännu mer självständig politik visavi Bagdad ökar. Staden ligger nämligen i en av Iraks oljerikaste regioner, och det skulle innebära att kurderna skulle få tillgång till stora inkomster från Iraks oljeexport.
Den turkiska räden in i Kurdistan kan mycket väl tolkas, vilket den uppenbarligen gör i Kurdistan, som ett försök från Turkiet att visa vem som egentligen bestämmer.

Även USA har, sent om sider, börjat så smått kritiserat operationen, som man visserligen stött och bistår genom att förse turkarna med underrättelsetjänstinformation. Idag reser den amerikanske utrikesministern Robert Gates till Ankara, där det förväntas att han ska uppmana den turkiska regimen om att inte operationen ska dra ut på tiden, och att turkarna snabbt ska vara ute ur norra Irak. Innan han avreste sa han:
"Det är viktigt att turkarna gör operationen så kort som möjligt, och sedan reser därifrån,
och att de är uppmärksamma på Iraks suveränitet."

Oavsett vad så har i alla fall striderna intensifierats, enligt källor har turkiska styrkor nått fram till en PKK bas i Zapområdet och Harkurk området där Turkiet satt in fallskärmsjägare och attackhelikoptrar. Hur många som dödats under striderna råder det delade meningar om, enligt officiella turkiska källor har 170 PKK soldater och 17 turkiska soldater fått sätta livet till. Enligt PKK har minst 80 turkiska soldater dödats och en helikopter skjutits ner, som vanligt ligger väl sanningen någonstans däremellan.

Källor:
Irak kräver utmarsch

No comments: