Thursday, February 21, 2008

USA:s ambassad i brand

I Belgrad blev tydligen protestdemonstrationerna så våldsamma som man kunde förvänta sig, under kvällen kom rapporter om att demonstranter tagit sig in i USA:s ambassad och senare kom också uppgifter om att den stuckits i brand. Givetvis kommer detta leda till diplomatiska förvecklingar, eller ytterligare skärpa det ordkrig som nu hotar att bryta ut mellan bland annat USA och regimen i Belgrad.
Vad som dock är oroväckande är att detta innebär att EU:s och västvärldens försök att nå ett närmande med Belgrad och Serbien är lagd på is. Frågan är bara hur länge, och hur världssamfundet nu ska finna en hållbar lösning i Kosovofrågan. För detta lär ytterligare spä på de krafter inom Serbien som vill fjärma sig från väst, och istället söka sig österut till en normalt sett välvilligt inställd allierad i Moskva. Ett annat problem är förstås att möjligheterna för världssamfundet att kunna åtala de serber som misstänks för krigsförbrytelser under inbördeskriget i Jugoslavien lär vara starkt begränsat. Bland många av de serbiska nationalisterna ses dessa personer som nationalhjältar, och det kommer endast att förstärkas inom Serbien. De västvänliga politikerna kommer nu med största sannolikhet att tvingas flytta sina positioner mot ett mer anti-EU läger, och det kommer troligen att innebära att Serbien under en lång tid framöver kommer att vara väldigt, väldigt fientligt inställd till EU.

Ett annat problem är förstås det faktum att EU inte är ett dugg ense i frågan, även om man nu från vissa håll i Sverige försöker framställa det så. Det finns en rad länder, bl.a. Grekland med starka historiska, kulturella och religiösa band till Serbien, och som varken har lust eller vilja att offra dessa för Kosovo. Till dessa länder ska också Spanien läggas, för jag är nämligen tveksam till om Madrid är så hemskt road av tanken på att Baskien och Katalonien går i samma fotspår som Kosovo och förklarar sig självständiga.
Hur detta faktum kommer att påverka utvecklingen i Kosovo och Serbien är förstås för tidigt att säga, men jag tror att serberna kallt räknar med visst begränsat (om än inofficiellt) stöd från en rad EU länder, främst då Grekland. Det här ställer givetvis till med en rad problem, om nu EU ska lyckas i Kosovo kräver detta att alla medlemsländerna ställer upp helhjärtat i frågan. Givetvis kommer inte detta att ske, jag kan redan nu se att många länder, bl.a. Grekland och Spanien kommer att vänta rätt länge med att erkänna Kosovo. Riktigt hur EU tänkt tackla denna fråga är förstås oklart, och frågan är om det inte redan nu kommit grus i EU:s maskineri när det gäller Kosovo. För tyvärr är det så att EU just nu verkar ha tagit vatten över huvudet, inte nog med att man involverat sig i Kosovo, det förs en intensiv och diplomatiskt irriterad konflikt rörande EU:s utvidgning. Även om vi nu kan avskriva Serbien som ett nytt EU-land, så lär Kosovofrågan med största sannolikhet innebära att frågan om Turkiet som ny medlem i EU lär avgöras till Turkiets nackdel. Jag kan tänka mig att till exempel Frankrike, som motsatt sig Turkiet som ny EU-medlem, kan börja trilskas i frågan.

Men nu åter tillbaka till Serbien där allt började, för det är uppenbart att Serbien nu i alla fall går mot en mycket, mycket oviss framtid till mötes. Tyvärr delar serberna detta med befolkningen i EU-länderna, risken är nämligen att frågan om Kosovo återigen öppnar upp gamla sår som många trodde läkt för länge sedan. Som jag pekat på så är så icke fallet, för precis som Tito endast dolde såren efter andra världskriget och de politiska och etniska motsättningarna under mellankrigstiden, har EU gjort precis samma sak…

Bifogar även en bild från tisdagens Champions Leauge möte mellan grekiska Olympiakos och engelska Chelsea, något som onekligen visar att det Europa inte på något sätt är enat i frågan.


Källa:
USA:s ambassad angripen

8 comments:

Anonymous said...

Det största misstaget sedan andra världskriget är stölden av kosovo ifrån Serbien. Detta kommer leda till krig mellan människor med kristna värderingar och muslimerna i kosovo / albanien / bosnien och herzigovina inom kort.

Anonymous said...

Det är bara personer som Carl Bildt och andra NATO anhängare som tycker det är en bra idé att erkänna Kosovo. Det är dags att någon gör studie av deras ställningstaganden så att svenska folket får se vilkas intressen dom verkligen representerar.

Anonymous said...

Kan det vara så att om Serbien (och forna Jugoslavien) hade erbjudit en federation baserad på demokratiska principer och där folk (oavsett folkslag, religion, etc) likabehandlades, så kanske inte Kosovo haft en sådan längtan att frigöra sig? Varför frågar sig ingen hur det kommer sig att vi har en så oerhört Serbien-vänlig inställning i detta land? Kan du säga "jugge-maffia"? Inte ens tidningarna har händelsen på topp, utan först på 20-30:e plats kommer en liten nyhet om att USA:s ambassad invaderats och satts i brand... Detta är en krigshandling! Jag kommer i alla fall inte protestera särskilt högt om amerikaner och andra nationers innevånare bränner ner serbiska ambassader och konsulat runtom i världen... Go Kosovo!

Anonymous said...

Serbien måste lugna ner sig!

Då blir snart både Serbien och Kosovo medlemmar av EU och nationsgränser spelar inte längre någon roll.

Om dom inte envisas med att starta krig som vanligt, vill säga.

Allt annat än avståndstagande från Serbiens hållning i denna fråga är faktist ett indirekt stöd för krig. Så tänk innan ni pratar/skriver!

Anonymous said...

Serbien har numer en demokratiskt vald regering som aldrig fick en chans att visa vad dom går för när det gäller Kosovo. Istället valde väst med USA i spetsen att riva upp gamla halvläkta sår. Är någon egentligen överraskad över resultatet?

Albanerna å sin sida, under Tito hade dom t o m ett universitet där undervisningen bedrevs på albanska, hur många minoritetsgrupper i världen kan säga samma sak? Ändå gnölades det om självständighet redan då. Knappt några kosovoalbaner kan eller har kunnat det serbiska språket, det land som dom levde i. Detta om något visar tydligt vad deras inställning har varit sedan dag ett, oavsett hur dom har behandlats.

/Homer

Anonymous said...

Som sagt Sverige har en "fin" bild av Serbien för ni har inte upplevt det kosovoalbanerna har. Det är lätt för er att sitta och skriva att det är fel att kosovoalbanerna vill ha sitt eget land och för en gångs skull se framåt och andas ut.

Tänk innan ni kommer med era orimmliga åsikter!! Norge ville också bli självständiga en gång i tiden och nu ses det som helt normalt även om deras kultur, språk och religion inte är så olikt den svenska kulturen.

Vi kosovoalbaner har lika rätt till en egen stat och språk och allt som serberna har, de gav ju upp Montenegro utan att fälla en tår och de är samma folk så varför inte göra samma sak med Kosovo? Jo för att de vill jävlas och förstöra för sitt eget land, de lär sig aldrig men jag önskar dem bättre lycka ändå.

Anonymous said...

"Vi kosovoalbaner har lika rätt till en egen stat och språk och allt som serberna har,"

Och ni hade väl exakt detta, autonomi och eget språk, när separatiströrelsen började växa?

"de gav ju upp Montenegro utan att fälla en tår och de är samma folk så varför inte göra samma sak med Kosovo?"

Montenegro var en republik och Kosovo är/var en provins. En provins kan inte på något lagligt sätt "bryta sig ur" pga av att majoriteten av befolkningen är av en viss härstammning.

Dessutom har kosovoalbaner redan sin egen stat, gränsar till Kosovo och heter Albanien.

/HomerS

Anonymous said...

Anonyma kosovoalbanen.

"Som sagt Sverige har en "fin" bild av Serbien för ni har inte upplevt det kosovoalbanerna har.

Börjar bli så tröttsamt. Jag säger inte att serber är oskyldiga, men alla utomstående runt om i världen som haft hjärna nog att läsa på lite och inte ta någons sida och framför allt inte litar på mediahjärntvättningen, vet att kosovoalbanerna har gjort minst lika brutala saker. Mördat civila, våldtagit, bränt kykor osv.

Just nu spelar ni små snälla söta lamm för resten av världen, och alla "serber i kosovo" kommer skyddas precis som albanerna i kosovo. Så mycket skitsnack. Alla vet att när kamerorna slockar så är det kört för dom serberna.

Du kan fortsätta precis som resten av ditt folk att tjata och åter tjata om att ni vill ha eget land och språk, sanning är kvar, ni har Albaninen, åk dit om det inte passar.

Jag är serb själv. Aldrig haft nånting emot någon. Jag har alltid bemött bosnier, kroater, slovener, kosovoalbaner osv som jag aldrig träffat förut, med vänlighet och respekt. Jag har aldrig varit för nåt våld, aldrig tyckt Milosevic varit nån i min smak. Och ang brända ambasader tycker jag det är ren idioti.. men som sagt. Några idioter gör nåt dumt så får hela befolkningen dåligt rykte. Är alla fotbollssuportrar hulliganer?

Men nu börjar jag bli riktigt trött på den här teatern och omvärldens naivitet.

"Tänk innan ni kommer med era orimmliga åsikter".
Ja, bli inbjuden till vårat land och sen plötsligt vilja ta det ifrån oss låter ju rimmligt.
-------------------------------
Andre anonyma killen:
"Kan du säga "jugge-maffia"?"
Så bara för att ett gäng kriminella håller på, så ska vi dra alla över en kam? Då är alla svenskar Hells Angels fotbollshulliganer som åker skidor i åre. Hejja hejja!